Selecteer een pagina

Minimalisme met een baby: Deel 1

door | 23 mrt, 2021 | Minimalisme

Zijn we nou echt zo naïef dat we denken dat we het minimalistisch aan kunnen pakken met een baby? ;) 

Minimalisme met een baby

Foto door Lisa Fotios via Pexels

De afgelopen jaren hebben Martin en ik ons leven vrij minimalistisch ingericht, met weinig spullen. En dan is er opeens een baby op komst. En word je overladen met lange lijsten met spullen die je nodig hebt en goedbedoelde (en superlieve!) cadeautjes van vrienden en familie. Mijn eerste reactie was: ‘Ho… paniek! Ik wil al die spullen niet in huis!’

Natuurlijk ontkom je er niet aan om voor je baby een aantal spullen en wat kleding te kopen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat dit anders kan dan de meeste blogs en ‘baby-uitzetlijsten’ je doen geloven. Zijn we daarin naïef…? Misschien… we gaan het meemaken. Maar we willen in ieder geval probéren om het net even anders te doen.

In deze eerste blog neem ik je mee in onze zoektocht naar hoe we onze minimalistische levensstijl kunnen combineren met onze gezinsuitbreiding. En ik deel ook graag met je welke ideeën toch in de praktijk wat minder goed blijken te werken ;)

Minimalisme met een baby: Waarom?

Laten we beginnen met het doel van een minimalistische levensstijl voor ons: Minimalisme moet ons leven makkelijker en overzichtelijker maken. Niet onhandiger en ingewikkelder. Het doel is niet om zo min mogelijk spullen te hebben. Het doel is om precies díe spullen te hebben die je leven leuker en makkelijker maken. Maar met een eerste kindje op komst heb je natuurlijk geen idee wat je kan verwachten en welke spullen je nu precies nodig hebt!

Hieronder 3 tips die so-far (onze dochter is nu 11 weken oud) goed voor ons werken:

 

1: Koop dingen pas als je ze nodig hebt

Met een eerste kindje op komst heb je echt geen idee wat je kan verwachten. Je doet wat onderzoek online en je vraagt eens rond bij vrienden welke spullen je nu écht nodig hebt. Maar het lastige is… iedereen zegt wat anders! De één zweert bijvoorbeeld bij een fijn babybadje. De ander heeft deze één keer gebruikt. En de één vind een TripTrap kinderstoel met ‘newborn-opzet’ fantastisch. De ander doet het prima zonder.

Wat je nodig hebt hangt af van hoe jij wil dat je leven als ouder er uit ziet en van wat je kindje fijn vindt of niet. En van beide dingen weet je niet hoe het gaat zijn voordat je kindje is geboren en je ook werkelijk voor hem of haar moet zorgen. Dat je een paar rompertjes en een bedje nodig hebt is logisch, maar wat doe je met alle andere spullen die je ‘echt nodig hebt’?

Onze strategie so far is om deze spullen te kopen op het moment dat je ze ook daadwerkelijk nodig hebt. Zo bestelden we een wipstoeltje toen we de behoefte hadden om onze kleine meid ergens zelfstandig neer te kunnen zetten. En toen na 3 dagen alle 8 hydrofieldoeken in de was zaten hebben we er gelijk maar een paar extra besteld J

Eigenlijk alles wat je maar nodig kan hebben is online te koop en kan morgen al bij je worden bezorgd. Waarom zou je dan van te voren al allemaal dingen kopen die je misschien wel of misschien niet nodig gaat hebben?

“Al snel merkten we dat de babyspullen zich op begonnen te stapelen, nog voordat onze dochter überhaupt was geboren.  “

2: Koop dingen tweedehands en verkoop ze ook weer

Op zo’n baby-uitzetlijst staan ook een aantal dingen die je nu eenmaal in huis moet hebben, of je dat nou leuk vindt of niet. Een babybadje is er daar bijvoorbeeld één van. Ik zit zeker niet te wachten op een grote, roze, plastic sta-in-de-weg in de badkamer. En ik had al zo’n vermoeden dat we deze niet heel vaak zouden gaan gebruiken…

Ik heb moeite met geld uitgeven aan dingen die ik helemaal niet wil hebben (meer daarover in ‘Leuker leven voor hetzelfde geld’). Daarom heb ik er voor gekozen om dit soort producten tweedehands te kopen via Marktplaats of Vinted. Dan scheelt het in ieder geval een hoop geld voor de aanschaf. En het maakt het ook makkelijker om het product weer te verkopen op Marktplaats als inderdaad blijkt dat je je baby maar 3x in dat badje hebt gedaan.

Andere producten die ik kocht via Marktplaats en Vinted zijn bijvoorbeeld een draagdoek (binnen een week al weer vervangen door een draagzak… dat knopen vond ik toch iets te onhandig), een luieremmer (enorm lelijk product, maar voor ons wel een uitkomst) en een Puckababy slaapzak (waar mevrouw uiteindelijk niet in wilde slapen).

En we maken er ook een gewoonte van om babyspullen, zodra we ze niet meer nodig hebben, weer te verkopen op Marktplaats. Zo houden we de hoeveelheid spullen een beetje binnen de perken.

 

3: Informeer vrienden en familie over je wensen

Zodra je vrienden en familie vertelt dat je zwanger bent, word je van alle kanten overláden met cadeautjes! Superleuk natuurlijk en het gebaar wordt ook zeker gewaardeerd. Maar al snel merkten we dat de hoeveelheid babyspullen zich op begon te stapelen, nog voordat onze dochter überhaupt was geboren.  

Om te voorkomen dat we straks omkomen in de spullen die we niet gebruiken, hebben we er voor gekozen om onze vrienden en familie hier over te informeren. Ja… dat is wat onconventioneel. Niet iedereen zal dit begrijpen en er zullen vast mensen zijn die het raar of stom vinden. Maar als je mensen niet laat weten hoe jij het graag wil doen, dan kunnen ze er ook geen rekening mee houden.

We hebben er voor gekozen om op het geboortekaartje te verwijzen naar een website met uitleg hierover en een verlanglijstje voor onze kleine meid. De boodschap hebben we bewust heel positief gehouden. We willen mensen zeker niet het gevoel geven dat ze verplicht zijn om een groot cadeau van een verlanglijstje te kopen. We vinden het al leuk als mensen gewoon gezellig langs komen!

 

En dit werkte niet voor ons…

Natuurlijk zijn er ook dingen die iets minder minimalistisch uitpakten dan ik van te voren had gehoopt. En ook dat wil ik graag met jullie delen, om het een beetje realistisch te houden :)

Vooral qua kleding blijkt het toch handig te zijn om nét even wat meer te hebben dan ik van te voren had gedacht. Rompertjes, broekjes, truitjes… het gaat er allemaal iets sneller doorheen wanneer de outfits regelmatig worden ondergepoept of gespuugd ;) En omdat ik geen zin heb om elke dag te moeten wassen (het leven moet door minimalisme tenslotte niet ingewikkelder worden), is het voor nu gewoon makkelijker om een paar extra rompertjes te kopen.

 

To be continued…

So far onze minimalistische bevindingen na 3 maanden met een baby. Het lijkt ons leuk om jullie hier over een tijdje weer een update over te geven! Het is tenslotte een continue proces.

En jullie…? Zijn er meer mensen die het een beetje minimalistisch aan willen pakken? En hebben jullie nog goede tips? Deel ze dan vooral hier onder!

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *