Selecteer een pagina

Geld uitgeven aan leuke dingen: Inzicht krijgen

door | 22 mrt, 2021 | Mindset, Minimalisme, Money

Wat vind jij leuke dingen? En hoe zorg je dat dáár het meeste geld naartoe gaat?

Geld uitgeven aan leuke dingen
Eerder schreef ik al een blog over geld uitgeven aan leuke dingen en bewuste keuzes maken. Ik ben er van overtuigd dat je met hetzelfde geld een leuker leven kan hebben als je het uitgeeft aan dingen die voor jou waarde toevoegen. Maar hoe doe je dat nou in de praktijk? Inzicht krijgen of je inderdaad je geld uitgeeft aan leuke dingen.
In 2018 heb ik een jaar lang bijgehouden waar ik mijn geld aan heb uitgegeven. Ik deed dit in mijn bullet journal, maar het kan ook prima in een notitieboekje of een excel bestandje. Misschien heeft jouw bankieren-app zelfs wel een optie om dit bij te houden. In deze blog laat ik je precies zien hoe ik dit heb aangepakt en wat het mij heeft gebracht.  

Stap 1: Bepaal wat voor jou de leuke dingen zijn om geld aan uit te geven

Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik mijn uitgaven onderverdeeld in 4 categorieën:
  • Horeca – Uit eten, lekker lunchen, koffie drinken etc…
  • Creative & Fun – Ik hou van creatief bezig zijn dus hieronder vallen bijvoorbeeld DIY materialen. Maar ook festival tickets, een leuke workshop, een dagje naar de sauna of een lekkere massage.
  • Kleding – Dit spreekt voor zich
  • Overig – Alle andere kosten, meestal de iets minder leuke dingen. Saldo voor mijn OV Chipkaart, een tandartsrekening, een cadeautje voor iemand of een plantje voor in huis.
Note: Wij betalen onze vaste lasten en boodschappen van een gezamenlijke rekening, waar we maandelijks geld naar overmaken. Bovenstaande uitgaven zijn van mijn privé rekening en dus zonder deze vaste lasten. Mijn doel voor 2018 was om meer dan de helft van mijn privé-geld uit te geven aan de categorieën ‘Horeca’ en ‘Creative & Fun’. Dit zijn de dingen die écht plezier en waarde toevoegen aan mijn leven. Een nieuwe trui of een plantje voor in huis is leuk, maar dat draagt minder bij aan mijn geluksgevoel. Voor jou kunnen deze categorieën natuurlijk heel anders zijn! Kijk waar jíj happy van wordt en bepaal je eigen categorieën.

Mijn doel voor 2018 was om meer dan de helft van mijn geld uit te geven aan dingen die voor mij echt waarde toevoegen

Stap 2: Uitgaven bijhouden

Elke maand maakte ik in mijn bullet journal een overzicht van de bedragen die ik had uitgegeven. Omdat ik eigenlijk alle uitgaven met pin betaal, kon ik met behulp van mijn bankieren-app heel makkelijk aan het eind van elke week of 2 weken zien wat ik had gekocht en dit invullen in mijn overzicht. 

Ik maakte een mooi lijstje met al mijn uitgaven. Aan het eind van de maand telde ik alles op om te zien of ik min of meer binnen mijn budget voor die maand was gebleven. Ook deelde ik de uitgaven in in de 4 categorieën met een kleurtje en rekende ik uit hoeveel ik per categorie kwijt was die maand. Dat hoeft echt niet op de euro nauwkeurig, het gaat er om dat je in grote lijnen een idee krijgt.

Door dit te doen kreeg ik in ieder geval elke maand al inzicht of er meer geld naar de eerste 2 categorieën was gegaan (de leuke dingen!) of naar de laatste 2 categorieën (de minder leuke dingen). Eventueel kon ik dan de volgende maand al een beetje bijsturen.

Geld uitgeven aan leuke dingen

Stap 3: Een jaaroverzicht maken

Aan het eind van het jaar heb ik alle maandoverzichten verwerkt in een jaaroverzicht:

  • Ik telde per categorie alle uitgaven voor het hele jaar op
  • Ik berekende mijn totale uitgaven voor dat jaar
  • Ik berekende hoeveel procent van mijn uitgaven naar elke categorie ging. Dit doe je door het bedrag van de categorie te delen door het totaalbedrag en dat x100 te doen.
  • Ik maakte er een mooie bullet journal pagina van met een taartdiagram en kleurtjes. Dit is natuurlijk optioneel ;)

 

Geld uitgeven aan leuke dingen - jaaroverzicht

Wat heeft dit mij gebracht?

Maandelijks inzicht

De maandelijkse check gaf me gedurende het jaar al inzicht in waar mijn geld ongeveer naartoe ging. En het gaf me ook de mogelijkheid om tussentijds bij te sturen. Als ik bijvoorbeeld een maand veel kleding had gekocht en weinig leuke dingen had gedaan, dan zorgde ik dat de maand erop de focus meer lag op leuke dingen doen.

Ik heb mijn doel behaald!

In 2018 gaf ik 56% van mijn geld uit aan dingen waar ik superblij van werd! Hiermee heb ik mijn doel van >50% dus ruim gehaald! Zo fijn om te weten dat het grootste deel van je geld naar dingen gaat die echt waarde toevoegen.

Dat wil trouwens niet zeggen dat ik de uitgaven in de 2 ‘minder leuke’ categorieën tot €0 wil verminderen hoor. Ik vind geld op mijn OV chipkaart zetten bijvoorbeeld geen hele leuke uitgave. Maar het zorgt er wel voor dat ik met de metro naar de stad kan om koffie te gaan drinken!

Het heeft mij veel bewuster gemaakt van mijn uitgaven

En tot slot… deze ‘oefening’ kan je zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wil. Maar door hier een jaar actief mee bezig te zijn geweest, heeft het mij veel bewuster gemaakt van mijn uitgaven. Inmiddels houd ik mijn uitgaven niet meer actief bij, maar de bewustwording van dat jaar helpt me nog steeds om fijne keuzes te maken!

 

Houd jij je uitgaven bij? En heb je er wel eens op deze manier naar gekeken?

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *