Selecteer een pagina

Beleggen: Zelf doen of uitbesteden?

door | 13 feb, 2021 | Money

Hoeveel tijd wil jij besteden aan je beleggingen? En hoeveel ben je bereid er voor te betalen?

Okee, je bent eruit: je wilt starten met beleggen. En nu? Waar kies je voor? Of waar kan je überhaupt uit kiezen? Als je net begint met beleggen kan de grote hoeveelheid aan opties je overweldigen. Er kan zoveel… en de ingewikkelde beleggings-termen vliegen je om de oren. Wat nu? Het antwoord op deze simpele vraag gaat je verder helpen: Ben je bereid om veel of weinig tijd te besteden aan het kopen van aandelen?

Het kopen van individuele aandelen

Is het antwoord ‘weinig’, dan valt wat ons betreft het kopen van individuele aandelen af. Hiermee bedoelen we het kopen van losse aandelen van bedrijven. Dus een aandeel Apple, Tesla of Mc Donalds.  Voor het kopen van een aandeel in een bedrijf heb je gewoon veel tijd nodig voor onderzoek. Dat onderzoek helpt je namelijk bepalen of het bedrijf beter is dan de concurrent, en of de prijs per aandeel niet te hoog is. Uiteindelijk zoek je natuurlijk naar een bedrijf waarmee de kans van rendement maken zo groot mogelijk is. Maar niet getreurd… er zijn nog andere mogelijkheden! 

Het uitbesteden van je beleggingen

Dus als je er weinig tijd aan kwijt wil zijn… wat blijft er dan over? Grof gezegd kan je alles uitbesteden of zelf doen, maar dan makkelijk. Als je je beleggingen uitbesteedt, zal een bank of tussenpersoon steeds aandelen voor jou kopen en verkopen. Deze persoon zal dan dat onderzoek doen waar we het net over hadden. Dus het zoeken van de beste aandelen met het hoogst mogelijk rendement. Voor het doen van dat onderzoek betaal je natuurlijk een vergoeding, net als voor het aan- en verkopen van aandelen. Doorgaans moet je denken aan tarieven vanaf 1-1,5% voor zogenaamd ‘actief beheer’. Simpel gezegd blijft er van elke 100 euro in je beleggingspot 98,50 over om echt aandelen mee te kopen. 

“Met één ETF spreid je je investering over een heleboel bedrijven. Hiermee verklein je je risico”

Beleggen in ETF’s

Als alternatief kun je het geld ook zelf beleggen, maar dan op een makkelijkere manier. Je koopt dan geen losse aandelen, maar juist setjes, groepjes. Groepjes aandelen in een bepaalde sector, land of gewoon een groepje met de beste 500 bedrijven van de wereld. Hier zijn vele varianten beschikbaar en deze staan bekend als Index of ETF. Het leuke aan deze Index / ETF’s is het gemak. Met één ETF spreid je je investering over een heleboel bedrijven. Hiermee verklein je je risico: Als het slecht gaat met één van de bedrijven zitten er ook altijd berijven in je groepje waarmee het juist wel goed gaat. ETF’s laten over het algemeen een stabiel rendement zien.  Het samenstellen en onderhouden van deze ETF’s gebeurt automatisch, zonder dure tussenpersoon. Daarom zijn de kosten ook een stuk lager dan wanneer je je beleggingen aan iemand uitbesteedt.  Een top 500 wereld ETF vraagt bijvoorbeeld maar 0.07% aan kosten. Slechts 7 cent van elke 100 euro…!

Minder kosten = meer winst

Wat maakt die anderhalve euro nou uit vraag je je dan misschien nog af? Nou, op die 100 euro helemaal niks inderdaad. Maar wat als je de komende 20 jaar jaar 100 euro per maand inlegt en je maakt jaarlijks gemiddeld 8% rendement? Dan maakt het zeker verschil: Meer dan 7.000 euro verschil! Vergelijk beide investeringen maar eens in onderstaand schema. 
Voor dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een rendement van 8%. Dit is een realistisch rendement, maar natuurlijk niet gegarandeerd. Om een goede vergelijking te kunnen maken hebben we voor nu bij beide opties hetzelfde rendement aangehouden en alleen een verschil gemaakt in de kosten. Per aanbieder, fonds of ETF kunnen de kosten natuurlijk verschillen. 
Wel het gemak, maar niet de hoge kosten: Dat is de reden waarom wij op dit moment zelf kiezen voor het beleggen in Index /ETF.  Natuurlijk hangt alles af van jou eigen persoonlijke situatie. Vind je het leuk om meer te lezen over index beleggen? Wij lezen nu het boek The Simple Path to Wealth. Hierin wordt heel begrijpelijk verder ingegaan op hoe dit nu precies werkt.  En wil je met ons een keer praten over beleggen? Dat kan ook! Stuur dan een mailtje naar hallo@martinenleanne.nl 

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

1 Reactie

  1. Dennie

    Na lang twijfelen na het lezen van jullie blog ook de stap gemaakt en in ETF’s gestapt. Leerzaam en interessant om mee bezig te zijn!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *