Selecteer een pagina

Rentemiddeling op je hypotheek: Zo werkt het

door | 8 feb, 2021 | Money

Hoe je zonder extra kosten flink kan besparen op je maandlasten! 

Toen we een aantal jaar geleden de hypotheek op ons vorige huis afsloten stond de hypotheekrente rond de 4%. Voor die tijd was dat al een mooie lage rente. Dus we zetten deze vast voor 10 jaar: Een mooie periode zekerheid met een goede rente. Niet wetende dat de hypotheekrente een aantal jaar later historisch laag zou staan…
Fast forward naar 2016… Met nog 4 en 6 jaar te gaan op onze rentevaste periode (2 verschillende hypotheekdelen) had ik niet gedacht dat wij konden profiteren van deze lage hypotheekrente (rond de 2% op dat moment). Tot ik me ging verdiepen in rentemiddeling. We leggen je graag uit wat het is en hoe jij hier gebruik van kan maken.  

Profiteren van de lage hypotheekrente

Als je wil profiteren van de lage hypotheekrente, maar je eigen rente staat nog voor een paar jaar vast, dan heb je een aantal mogelijkheden:
  • Je contract met de bank ‘openbreken’ en een nieuwe rentevaste periode afspreken voor de huidige, lage rentestand. Je betaalt dan een boete om het verschil te compenseren tussen de rente die je nog zóu betalen en de rente die je nu gáát betalen.
  • Je hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker en profiteren van de nieuwe rentestanden. Hier zijn uiteraard flink wat kosten aan verbonden.
  • Kiezen voor rentemiddeling: Op basis van de looptijd van je rentevaste periode en de huidige rentestand, wordt een nieuw rentepercentage bepaald. Dit percentage ligt tussen jouw ‘oude’ rente en de huidige, lage rente in. Zo wordt het verlies van de bank eigenlijk uitgesmeerd over je nieuwe rentevaste periode.
Het grote voordeel van rentemiddeling is dat je geen boete betaalt aan de bank. Je kan dus zonder extra kosten profiteren van een lagere hypotheekrente. Het nadeel is dat je niet de állerlaagste rente hebt op je hypotheek. Je nieuwe rentepercentage ligt altijd tussen het oude en huidige percentage in.

“Onze maandlasten gingen in één klap van €1300 naar €1050. Een besparing van €250 per maand!”

Dit betekende rentemiddeling voor ons

In 2016 kozen wij voor rentemiddeling op onze hypotheek. We gingen daarmee van respectievelijk 3,85% en 4,55% naar 2,24% en 3,42% rente, ongeveer 1,5% minder dus. Dat klinkt niet zo veel, maar onze maandlasten gingen daarmee in één klap van €1300 naar €1050. Een besparing dus van €250 per maand! En de administratiekosten van €225 verdienden we hiermee in één maand terug. Wil je weten of rentemiddeling voor jou interessant kan zijn en ben je een beetje handig met cijfers? Je kan contact opnemen met jouw bank en vragen of ze jouw nieuwe rentepercentage willen berekenen. Hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Met dit percentage kan je dan inschatten of berekenen of rentemiddeling voor jou interessant kan zijn. Wil je echt een hypotheekadvies van de bank over de nieuwe percentages en maandlasten? Dan zijn hier wel kosten aan verbonden, afhankelijk van je bank. Maar als het je een paar honderd euro aan hypotheeklasten scheelt per maand, dan heb je deze kosten natuurlijk snel terugverdiend!

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *