Selecteer een pagina

Mijn 3 favoriete boeken over Minimalisme

door | 1 jan, 2021 | Minimalisme

Begin het nieuwe jaar fris en opgeruimd, vol minimalistische inspiratie!

Ons hele minimalistische avontuur begon allemaal een jaar of 6 geleden toen ik het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo las. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en heb ik door onze minimalistische levensstijl een hoop meer rust in mijn hoofd, overzicht en overall een fijner en relaxter leven. Ik deel met jullie graag de boeken over minimalisme die voor mij de meeste impact hebben gehad. Ik hoop dat ze jou ook een stukje op weg kunnen helpen en vooral kunnen inspireren!

Met stip op 1: Opgeruimd! – Marie Kondo

Het kan bijna niet dat je nog nooit van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, hebt gehoord. Maar what’s all the fuss about? De belangrijkste en (voor mij) life-changing boodschap uit het boek: Omring jezelf alleen met spullen waar je blij van wordt. Of je iets misschien ooit nog nodig hebt, of dat het misschien zonde is om weg te doen is minder belangrijk. Stel jezelf bij elk item in je huis de vraag: ‘Does it spark joy?’ Ja… ik moet toegeven dat het boek hier en daar wat ver gaat voor nuchtere Nederlanders. Nee, ik bedank niet mijn spullen aan het einde van de dag en ik ruim ook niet netjes elke dag mijn handtas leeg. Maar het is zonde als je je hierdoor laat afleiden van de kern van het verhaal. In ‘Opgeruimd!’ neemt Marie Kondo je mee in haar gedachtenproces en geeft ze je praktische stappen en handvatten om te ontspullen en op te ruimen. Dit boek heeft er bij mij in ieder geval tot geleid dat we meer dan de helft van onze spullen hebben weggedaan, heerlijk! Koop ‘Opgeruimd!’ (Nederlandse versie) nu bij bol.com Koop ‘The life changing magic of tidying up’ (Engelse versie) nu bij bol.com   En heb je het Marie Kondo virus na ‘Opgeruimd!’ helemaal te pakken, dan kan je nog aan de slag met haar andere boeken ‘Spark joy’ en ‘Joy at Work’. Deze boeken borduren voort op het concept van ‘Opgeruimd!’. Maar dan vol met praktische tips voor het verder opruimen van je huis, je werkplek en zelfs je agenda. Koop ‘Spark joy’ nu bij bol.com Koop ‘Joy at Work’ (Engelse versie) nu bij bol.com

“De belangrijkste en (voor mij) life-changing boodschap uit het boek: Omring jezelf alleen met spullen waar je blij van wordt.”

2: Meer door minder – Joshua Becker

Een heerlijk, makkelijk geschreven boek, waarin Joshua Becker je meeneemt in zijn weg naar een minimalistisch leven. Het kwartje viel voor hem toen hij zich realiseerde dat al die spullen hem niet alleen geld kosten, maar ook tijd, energie etc… Tijd (en geld) dat je niet kan besteden aan leuke dingen doen met vrienden en familie. Amen to that! Naast vertellen over zijn reis, deelt Joshua ook een hoop praktische tips om te minimaliseren met je. Hij heeft weer net een andere insteek dan Marie Kondo, dus de boeken vullen elkaar mooi aan. Wil je meer lezen van Joshua, dan heeft hij ook een fijne blog: becomingminimalist.com met veel interessante en inspirerende artikelen! Koop ‘Meer door minder’ (Nederlandse versie) nu bij bol.com Koop ‘The more of Less’ (Engelse versie) nu bij bol.com  

3: Minimalisme – Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus (The Minimalists)

The most important things in life are not things… Joshua en Ryan hadden het allemaal: Een goede baan een mooi huis etc… Tot ze zich op een gegeven moment realiseerden dat ze van meer geld, meer spullen en grotere huizen uiteindelijk niet gelukkig werden. Ze gooiden het roer om en staan nu bekend als ‘The Minimalists’. In hun eerste boek ‘Minimalisme’ nemen ze je mee in hun verhaal naar een minimalistisch leven. Het is echt een fijn boek dat alle basis-ideeën hierover duidelijk uitlegt. Zodat het bijna niet anders kan dan dat jij ook enthousiast wordt van een leven met minder spullen en meer fijne ervaringen! Koop ‘Minimalisme’ nu bij bol.com

Bonus tip: minimalistisch omgaan met boeken

Een blog waarin ik je aanraadt om meer boeken te kopen, niet echt minimalistisch he ;) Dus nog een  paar fijne tips om je boekenkast ook een beetje minimalistisch en overzichtelijk te houden: Lekker oldschool, de bibliotheek Sinds een aantal jaar heb ik weer ouderwets een bibliotheekabonnement. Voor €45 per jaar kan ik alle boeken lezen die ik maar wil, zonder dat dit extra spullen toevoegt aan ons huishouden. Hoe fijn! E-books Hebben ze een boek dat ik graag wil lezen niet in de bibliotheek, dan lees ik hem als E-book. Ik gebruik hiervoor zelf de Kobo app van bol.com op mijn iPad of telefoon. Maar je kan hier natuurlijk ook een aparte e-reader voor gebruiken als je dat fijner vindt. Lezen en weggeven/doorverkopen En wil je toch het boek graag zelf als hardcopy exemplaar kopen, lees het dan en geef het door of verkoop het weer. Zo kunnen anderen ook genieten van het boek en houd jij je boekenkast een beetje overzichtelijk. Want zeg eerlijk… hoe groot is de kans dat je een boek voor de 2e keer gaat lezen nou echt?  
Ik ben benieuwd, heb jij bovenstaande boeken al gelezen? En wat vond je er van? Of heb je zelf nog fijne tips? Let me know!
Dit artikel bevat affiliate links – In dit artikel zijn affiliate links opgenomen. Dat betekent dat als jij klikt op een link en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende webshop, wij daar een kleine commissie voor ontvangen. Jij betaalt niet meer voor jouw product, maar je helpt ons er wel mee! 

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

2 Reacties

 1. Helga

  Wat een waardevolle blogpost! Ik ben nu heel benieuwd geworden naar minimalisme… ;-)

  Antwoord
  • Martin Pieters

   Wat gaaf om te horen Helga! Hoe zouden we je verder kunnen helpen qua minimalisme…?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *