Selecteer een pagina

Een goedkope zorgverzekering: zo doen wij het

door | 27 dec, 2020 | Money

Bij het kiezen van een zorgverzekering is de rekenmachine onze grote vriend.

De jaarlijkse traditie: Je moet een zorgverzekering kiezen… Uitzoeken wie wat dekt, wel of niet bijverzekeren en kiezen voor een hoog of laag eigen risico. Hoe pak je dit nou het handigste aan? Wij laten ons graag adviseren door onze rekenmachine :)

Vroeger had ik altijd een laag eigen risico + een extra dekking voor de tandarts. De redenen waren eenvoudig… als er iets zou zijn, dan wil je toch zo min mogelijk uit eigen zak bijbetalen? En de tandarts en mondhygiëniste zie je 2x per jaar… fijn als je dat niks kost toch?

Maar is dat wel zo? Zo heb ik de afgelopen 5 jaar eigenlijk geen medische kosten gemaakt… en ook de tandarts was niet spannend met twee extra foto’s en één vulling. Ik snap als je nu gelijkt denkt, nou… voor mij was dat wel anders afgelopen jaar. Dat kan zeker, maar ook in dat geval zal de rekenmachine je helpen met een goed advies.

Laten we mijn situatie eens doornemen:

  • gezond persoon, weinig medische en specialistische zorg nodig
  • tandarts controle 2x per jaar
  • mondhygiëniste 2x per jaar

 We rekenen met:

  • Basisverzekering A van 105,95 euro (bij eigen risico 385 euro, info via www.independer.nl )
  • Basisverzekering B van 85,95 euro (bij eigen risico 885 euro, info via www.independer.nl )
  • Tandartsverzekering met 100% vergoeding van max. €500,-

Eigen risico rekenvoorbeeld

Met een laag eigen risico van €385 (basisverzekering A) betaal ik per jaar 12×105,95 = €1271,40 aan premie. Met een maximaal eigen risico van €885 (basisverzekering B) betaal ik per jaar 12×85,95 = 1031,40 aan premie. Door mijn eigen risico te verhogen ben ik dus €240 per jaar voordeliger uit. Natuurlijk neem ik hiervoor zelf wel wat meer risico. Als er echt dingen aan de hand zijn dan loop ik het risico om dat jaar €500 (€885-€385) meer te betalen. Maar omdat ik over het algemeen gezond ben en weinig medische kosten heb verwacht ik dat ik mijn eigen risico niet of nauwelijks hoef aan te spreken. In ongeveer 2 jaar tijd heb ik die €500 dus ook op mijn spaarrekening staan. En elk jaar dat ik daar bovenop nog eens geen medische kosten > €385 heb, houd ik deze €240 in mijn eigen zak.

“Je zult in veel gevallen zien dat je (veel) gunstiger uit bent als je zelf iets meer risico durft te nemen.”

Aanvullende verzekering voor tandarts rekenvoorbeeld

In mijn situatie bezoek ik 2x per jaar de tandarts en mondhygiëniste. Daar krijg ik een rekening van ongeveer €180 per jaar van. De verzekering kan dit helemaal voor je vergoeden…chill! Maar besef je wel dat ze dit niet gratis doen. 

De premie voor een tandartsverzekering verschilt per aanbieder. Maar laten we even uitgaan van een premie van zo’n €25 per maand voor een vergoeding van €500 op jaarbasis. Dan betaal je dus in ieder geval 12x€25 = €300 per jaar voor de tandarts. In mijn geval is het dus veel goedkoper om die rekeningen t.w.v. €180 gewoon uit eigen zak te betalen.

Verwacht je dat je meer tandartskosten gaat maken komend jaar, dan kán het slim zijn om hier een aanvullende verzekering voor te nemen. Maar zorg er dan in ieder geval voor dat het verzekerde bedrag láger ligt dan de werkelijke kosten die je verwacht, zodat je je vergoeding altijd maximaal kan gebruiken. Voor elk bedrag dat je meer verzekert, betaal je ook gegarandeerd meer premie.

Gewoon even rekenen dus…

Op deze manier kan je eigenlijk voor alle zorg die je verwacht een berekening maken. Je krijgt een goede inschatting van je werkelijke medische kosten door in te loggen bij je huidige verzekeraar en van de afgelopen jaren je facturen te bekijken. Maak op basis van deze jaren en hoe je nu voelt een inschatting voor jouw toekomst: Heb je vaak fysio nodig? Of is er bij elk tandarts bezoek een röntgen foto nodig en een rotte kies te zien? Tel gewoon alle kosten op een maak een inschatting wat het kost als de verzekeraar het ‘betaalt’… of als je het zelf doet. 

Je zult in veel gevallen zien dat je (veel) gunstiger uit bent als je zelf het risico durft te nemen. Iedereen heeft immers kans op goeie en slechte jaren… het gemiddelde zal vaak positief uitvallen. Aan deze werkwijze zit wel vast dat je een potje moet hebben waar je onvoorziene zaken uit kan betalen.

En waar kies ik zelf uiteindelijk voor?

Dus, wat ga ik doen? Ik heb gekozen voor een zorgverzekering met een hoog eigen risico: ik verwacht komend jaar niks geks te krijgen. Voor mijn gebit voorzie ik dit jaar wel wat extra kosten… dus daar heb ik de kleinste aanvullende vorm van verzekeren gekozen (75% van €250,-). Hier verwacht ik de volledige vergoeding van te gebruiken. Alles wat hier boven komt haal ik uit mijn reserve-potje.

We zijn benieuwd… heb jij wel eens zo’n berekening gemaakt voor je zorgverzekering? Of heb je eigenlijk al 10 jaar hetzelfde pakket? 

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *