Selecteer een pagina

Kan ik nu nog wel verhuizen?

door | 10 apr, 2020 | Money

Had je net verhuisplannen, wordt alles opeens financieel onzeker… Is het dan nu nog wel slim om te gaan verhuizen?

Photo by Luke Stackpoole on Unsplash

Het zijn natuurlijk rare tijden, ook voor de economie en de huizenmarkt. Maar wat als je nou al een tijd rondloopt met het idee om te verhuizen? Is dat dan nu nog wel zo’n goed idee?

Deze vraag werd me vandaag gesteld en ik vind dit een hele interessante. Laat ik voorop stellen dat ik geen glazen bol heb en niet kan voorspellen wat deze situatie voor effect gaat hebben op de huizenmarkt. Maar ondanks dat zijn er wel een aantal dingen die je kan doen.

Inzicht is key

Het begint allemaal met inzicht: Hoe hoog is je hypotheek nu? Wat verwacht je voor je huis te krijgen? Nu, maar bijvoorbeeld ook als de markt 20% zakt. Wat is je budget voor een nieuw huis en een eventuele verbouwing? Heb je veel overwaarde en eigen geld of moet je alles lenen? Wat mogen je nieuwe maandlasten maximaal worden? Schrijf deze dingen uit voor jezelf, zet het bijvoorbeeld in een simpel excel overzichtje. Zo kan je makkelijk verschillende opties naast elkaar zetten, vergelijken en zien wat de financiële consequenties zijn. Je ziet zo in één oogopslag waar de knelpunten zitten, of wat er gebeurt met je maandlasten als je huis minder op zou brengen dan verwacht. Op basis van deze inzichten kan je dan voor de optie kiezen die het beste bij je past.

“Het begint allemaal met inzicht: Hoe hoog is je hypotheek nu? Wat verwacht je voor je huis te krijgen? Nu, maar bijvoorbeeld ook als de markt 20% zakt. “

Verklein het risico voor jezelf

Je kan er ook voor kiezen om het financiële risico zo veel mogelijk te verkleinen. Ik kan me voorstellen dat het geen fijne situatie is als je nu net een huis hebt gekocht en je oude huis nog moet verkopen. Dan heb je te maken met dubbele maandlasten, overbruggingskrediet etc… en dat in een tijd dat je inkomen misschien ook niet zo zeker is als dat je zou willen. Wat als je er bijvoorbeeld voor kiest om eerst te verkopen en daarna pas te kopen? Dan heb je zekerheid over de verkoopprijs en dus ook over je eventuele overwaarde. En je voorkomt dat je misschien wel maanden met dubbele lasten zit. Houd er wel rekening mee dat een nieuw huis ook niet zo 1-2-3 gevonden is en dat je dus misschien een tijdje zal moeten huren. Het vraagt wat flexibiliteit maar verkleint dus wel je risico. Een andere optie om het risico te verkleinen is door je nieuwe huis misschien in een iets lagere prijsklasse te zoeken. Bepaal hoeveel je huis mag kosten op basis van wat voor jou comfortabele maandlasten zijn. Niet op basis van wat je maximaal mag lenen. Zo zorg je er voor dat je straks geen stress hebt over het wel of niet kunnen betalen van je hypotheek.

Of toch nog even blijven zitten…

Feit is dat het een onzekere tijd is. We weten nog niet wat de gevolgen gaan zijn voor de economie, voor de banken, voor de huizenmarkt… Het is natuurlijk ook een optie om nog even te blijven zitten in je oude huis en even aan te kijken wat dit voor gevolgen heeft voor de markt. Ja, je huis is nu relatief veel waard, maar nieuwe huizen zijn ook duurder. Stel dat de markt naar beneden gaat en je uiteindelijk een lagere prijs krijgt voor je huis, dan is de kans groot dat een nieuw huis ook weer iets goedkoper is. Dat maakt puntje bij paaltje dan ook niet zo heel veel uit. Wil je toch profiteren van de lage rentestanden, dan kan je ook eens kijken of je je hypotheek kan oversluiten of rentemiddeling toe kan passen. Dan verlaag je nu je maandlasten flink en kan je alvast een mooi spaarpotje opbouwen voor de verhuizing in de toekomst. Of voor een verbouwing aan je huidige huis.

“Je hebt geen directe invloed op de markt. Maar je hebt wel invloed op de keuzes die je maakt”

We kunnen de toekomst niet voorspellen…

Niemand kan met zekerheid zeggen welke kant het op gaat. En daar hebben jij en ik ook geen invloed op. Waar je wel invloed op hebt is op de keuzes die je maakt, waarbij je de omstandigheden in je achterhoofd houdt. Zet de mogelijkheden en verschillende (financiële) scenario’s eens voor jezelf op een rijtje en maak dan een keuze die voor jou het beste aanvoelt op dit moment. We zijn benieuwd wat het gaat worden! ;)

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

2 Reacties

 1. Pauline

  Heel interessant artikel! Ik ga meteen met de tips aan de slag. Dankjewel!

  Antwoord
  • Leanne

   Leuk Pauline :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *