Selecteer een pagina

Klein wonen op 60m2: 5 inzichten

door | 29 mrt, 2020 | Minimalisme

Redden we het wel met zo weinig ruimte? En zo weinig spullen…?

De afgelopen maanden woonden we tijdelijk in een appartementje van 60m2. Zo klein wonen was wel even wennen na een royaal appartement waar je rondjes door het huis kon rennen. Maar als enthousiast minimalist leek het me ook wel een mooie uitdaging! Redden we het met zo weinig ruimte en spullen? We zijn inmiddels 5 maanden verder. En ik deel graag mijn 5 belangrijkste ervaringen en inzichten met je…

1. Je hebt echt niet meer ruimte nodig

Voordat we verhuisden naar dit kleinere appartementje hadden we de ruimte nog niet gezien. Ik had me dus mentaal voorbereid op heel minimalistisch leven en 24/7 op elkaars lip zitten. Dit huis zou immers maar half zo groot zijn als ons vorige huis! Maar mijn eerste reactie toen we binnenkwamen was: “Wauw, wat is het groot!” Alles valt of staat met een goede indeling. De woonkamer/eetkamer/keuken is heerlijk royaal waardoor je helemaal niet het gevoel hebt alsof je in een klein huis woont. De slaapkamer en de badkamer zijn wel wat kleiner, maar groot genoeg voor een royale douche, een kingsize bed en 2 grote kledingkasten. Doordat het huis zo efficiënt is ingedeeld heb je helemaal niet het gevoel dat je op 60m2 zit. En met dat 24/7 op elkaars lip zitten valt het ook reuze mee. Als ik even wat tijd voor mezelf wil, plof ik heerlijk op bed met een boek en een hoop kussens. Meer heb je toch niet nodig!  

2. Je hebt echt niet meer spullen nodig

We leefden 5 maanden met de spullen uit 10 verhuisdozen. En dat ging prima. Om heel eerlijk te zijn ben ik inmiddels zelfs een beetje vergeten wat er allemaal in de opslag ligt… Ook voor spullen geldt waarschijnlijk het principe: Je gebruikt 20% van je spullen 80% van de tijd. En die overige 80% aan spullen hebben we dus helemaal niet gemist. Okee, er zijn een paar dingen die ik liever bij de hand had gehad, maar die zijn op één hand te tellen. Dit bevestigt voor mij dat we met onze minimalistische aanpak op de goede weg zitten. Bepaal wat je essentiële spullen zijn: Die dingen die je heel vaak gebruikt of heel erg blij van wordt. De rest heb je dus eigenlijk niet nodig.

“Je gebruikt 20% van je spullen 80% van de tijd. En die overige 80% aan spullen hebben we dus helemaal niet gemist.”

3. Spullen kunnen opbergen is key

Een klein appartement is prima. Een klein appartement zonder goede kastruimte is niet prima :) Ook al hebben we hier niet zo veel spullen (zie punt 2), goede en dichte kasten zijn een must om je huis een beetje opgeruimd en overzichtelijk te houden. Helaas hebben we hier alleen een open kast in de woonkamer en 2 onhandige kledingkasten in de slaapkamer. Het blijft daardoor toch een beetje rommelig in huis. Overal ligt kleding en zelfs in de kast zien de spullen er rommelig uit. Wil je klein wonen, maar het toch een beetje netjes en opgeruimd houden? Dan zijn handige en vooral dichte kasten een must. Goed om te weten voor in ons volgende huis!  

4. Minimalisme is leuk, tot het je leven lastiger maakt

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik het fijn vind om te leven met minder spullen. Ik houd regelmatig een opruimronde in huis en ik kan er echt van genieten als er weer wat meer lucht en ruimte in de kasten is ontstaan. Een paar maanden leven met alleen de essentiële spullen leek me dan ook ideaal!   Maar minimalistisch leven wordt iets minder ideaal als je elke dag 3x een kommetje of een lepel af staat te wassen omdat je maar 4 kommetjes of 4 lepels hebt. Of als je moet wachten met douchen tot dé handdoek uit de droger is. Het doel van minimalisme (voor mij) is niet om zo min mogelijk spullen te hebben. Het doel is om het leven rustiger, makkelijker en overzichtelijker te maken. En zodra een gebrek aan spullen het leven niet makkelijker maar juist moeilijker maakt, schiet het zijn doel voorbij. Ik ben straks dus heel blij als we weer iets meer kommetjes en lepels in huis hebben.  

5. Het is fijn om echt een eigen plek te hebben

Na 5 maanden klein wonen  op 60m2 ben ik blij dat we weer verhuizen naar een permanente woning. Niet perse omdat we dan weer iets meer ruimte hebben (al is dat toch ook wel fijn). Maar vooral omdat we dan weer echt een eigen plekje hebben. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat ik heel erg houd van mijn eigen omgeving met mijn eigen inrichting en mijn eigen dingen om me heen. En hoewel we echt in een fijn appartementje hebben gewoond, ben ik toch blij als we weer echt naar een plekje van onszelf verhuizen.   Ik kijk er naar uit om de komende weken te gaan verhuizen! En om ons nieuwe nu-nog-blauw-met-gele-huis om te toveren tot een fijn plekje waar we ons weer helemaal thuis voelen.

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *