Selecteer een pagina

Meal prepping lifehack: Wat we kunnen leren van McDonalds

door | 8 jan, 2020 | Mindset

Over hoe je thuis eten koken makkelijker maakt en hoe je voedselverspilling voorkomt.

Photo by Webvilla on Unsplash

Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar op z’n tijd kan ik heel blij worden van een lekkere cheeseburger of Mc Flurry van McDonalds (#guiltypleasure). Maar of je het eten van McDonalds nu lekker vindt of niet, er zijn een hoop dingen die we bedrijfsmatig van ze kunnen leren. Dingen die het eten koken voor jou ’s avonds een stuk makkelijker maken. En dingen die voedselverspilling tegen gaan. Klinkt goed he…
McDonalds bestaat al ruim 60 jaar en in al die jaren hebben zij hun bedrijfsvoering en proces tot in de details geoptimaliseerd om jou een zo efficiënt, snel en goedkoop mogelijk product te kunnen bieden. En aangezien ik ook wel hou van efficiënt en snel koken, vind ik het dus superinteressant om te zien hoe zij dit aanpakken.

Is het je wel eens opgevallen: Als er bijvoorbeeld een nieuwe Mc Flurry wordt gelanceerd, zeg met KitKat, dan zitten daar natuurlijk KitKat stukjes in als uniek ingrediënt. Maar alle andere componenten zijn dingen die ze ook in andere producten gebruiken. Ze gebruiken de caramelsaus en het softijs die ze ook voor andere Mc Flurry’s en Sundae ijsjes gebruiken. Bij elk nieuw product dat ze lanceren proberen ze zo veel mogelijk gebruik te maken van een combinatie van bestaande ingrediënten. Eventueel aangevuld met 1 of 2 unieke producten.

Het geheim zit hem hier in…

De grote truc zit ‘m dus hierin: gebruik een aantal basis ingrediënten en maak hier zo veel mogelijk combinaties mee. Voeg zo weinig mogelijk (verse) ingrediënten toe die je maar voor 1 gerecht gebruikt. Je zal dus niet zo snel een nieuwe burger bij McDonalds op het menu zien met een nieuw broodje, een andere soort salade, een andere hamburger én een unieke saus. Ze maken altijd slim gebruik van de ingrediënten die ze toch al in de keuken gebruiken, let er maar eens op!

“Ze maken bij McDonalds alijd heel slim gebruik van de ingrediënten die ze toch al in de keuken hebben, let er maar eens op!”

Vertaal deze simpele truc naar je eigen keuken

Deze truc kan je dus ook thuis toepassen in je eigen keuken: Kies voor een aantal basis ingrediënten en maak hier een heleboel verschillende maaltijden mee. Koop veelzijdige ingrediënten waar je nog alle kanten mee op kan. Je hoeft dan niet van te voren al een heel weekmenu te bedenken (halloooo veel gedoe). Je kijkt gewoon ’s avonds wat er nog in de koelkast ligt en wat je daar mee kan maken.

Ons standaard boodschappenlijstje (voor verse ingrediënten) bestaat bijvoorbeeld uit paprika, ui, spinazie, champignons, creme fraîche, eieren en soms tomaten of wortelen. Liggen er nog champignons, ui en paprika? Dan eten we pasta! Wortels en paprika? Iets met een oosters sausje. Ui en paprika? Mexicaans it is! En op een lunch-wrap met een beetje pesto of oosterse kruiden kan je ook allerlei groenten kwijt. De verse basisingrediënten vullen we natuurlijk wel aan met andere dingen, maar dit zijn vaak houdbare producten, zoals blikjes maïs, bonen, zongedroogde tomaatjes. Of natuurlijk pasta, rijst, wraps etc…

Handig én goed tegen voedselverspilling

Behalve dat het makkelijk werkt, heeft dit systeem nog een ander groot voordeel: Doordat je de verse ingrediënten voor meerdere dingen kan gebruiken loop je ook minder risico dat de producten bederven. Zie ik dat de champignons eigenlijk op moeten? Dan bedenk ik voor die avond een gerecht met champignons. Easy as that! Sinds we op deze manier koken gooien we eigenlijk bijna nooit meer producten weg omdat ze niet goed meer zijn.

Dit systeem, dat Mc Donalds dus helpt om efficiënter te werken en minder voedsel weg te gooien, kan jij prima zelf ook toepassen! Ik ben benieuwd, doe jij dit ook al? Of doe jij het thuis juist helemaal anders? En mocht je nog een tip hebben voor een lekker gerecht met paprika, ui, wortels en spinazie, let me know! ;)

About

Wij zijn Martin (39) en Leanne (35). We wonen hypotheekvrij en werken toe naar een financieel onafhankelijk en relaxed leven. Verder zijn we gek op minimalisme, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling.